En artikkel fra Naturhistorisk nettverk for Oppland

Miniutstilling om spor og sportegn om brunbjørnen, Gudbrandsdalen
(Finn Audun Grøndahl, Randsfjordmuseene)

Brunbjørnen er en av våre mest særegne og fasinerende pattedyr. Den har da også forundret mennesker i uminnelige tider. Med sitt svært så spesielle levevis etterlater den også mange spor og sportegn som vi kan finne og "lese" mye informasjon ut av. En miniutstilling er nå laget på oppdrag for Nord-Fron kommune gjennom det naturhistoriske nettverket om bjørnens mangfoldige liv og dens spor og sportegn gjennom årstidene. Den kan sees i rådhuset i Nord-Fron kommune på Vinstra.

Bjørnen gjennom årstidene

Miniutstillingen inneholder et lite utvalg av det mangfold av spor og sportegn som brunbjørnen er forbundet med. Utstillingen kom i stand ved at en bjørn ble skutt på Hillingen ved Kvam i Nord-Fron kommune i august i 2007. Randsfjordmuseene fikk tildelt skinn og hodeskalle og besluttet å benytte den i en formidlingssammenheng i Gudbrandsdalen. Vi har bestrebet oss på å lage en best mulig presentasjon av brunbjørnen i dette preparatet.

Utstillingen åpner torsdag 15. april kl. 19.00 med fagkveld i formannsskapssalen i rådhuset på Vinstra.

Program:

Lysbildkåseri om egne erfaringer med bjørn i naturen v/ Paul Granberg. Det vises og en kort film om skandinavisk brunbjørn

Utvikling av rovdyrutstillingen om de 5 store
v/ Monica Trondhjem, Randsfjordmuseene

Informasjon om statlig registrering og dokumentasjon av bjørn
v/ Mogens Lorentzen, SNO                                                                       

Arr: Nord-Fron kommune
Nettverk for naturhistorie blant museene i Oppland / Randsfjordmuseene